Hvalerkonferansen 16. januar 2019

 

Velkommen til våre
53 gjester denne kvelden!

Det ble servert deilig gryterett fra vår medlemsbedrift Havkatten. Detter åpnet Harald Bråthen konferansen med fokus på hva vårt forum kan være pådriver til, både med arrangementer og nettverk for bedrifter.

At HNF er med som en viktig aktør i Hvaler kommunes nye temaplan verdiskaping «Næringsstrategi 2019 - 2023» forplikter og gjør det interessant å innta både styreverv og registrere seg som medlem.

Bilde1.png

Hvalerbonde og forretningsmann Anders Svanekil

Gårsdriften startet på 1600 tallet og 10. generasjon på Svanekil Gård er nå eierne Wiggo og Christine. Anders, bror til Christine, er markedsansvarlig og svært opptatt av livskraftig næring her på Hvaler.

Gården har fått masse positiv oppmerksomhet for sine poteter ( 12.000 kg levert våre nærbutikker og solgt fra markedsbod) korn og Herford kuer.  De er også forhandler av Hydroscand.

Det satses videre med økning av gårdsprodukter.  Svanekil gård har også en egen  mekanisk bedrift; Svanekil Gårdsservice; der tilbys reparasjoner og service for biler, traktorer, gressklippere mm.

Anders fortalte også om gårdens byråkratiske utfordringer, arealplaner, nybygg og den mye omtalte veiombyggingen.

Kunstlivet som en motor i reiselivsnæringen

Vi har natur, godt klima og mange arbeidende kunstnere!

Andre Zaborowski, nyvalgt leder I kunstforeningen har store ambisjoner.

Han vil ha større fokus på kunstens betydning for Hvaler som merkevare og mener vårt kunstnermiljø er med på å skape attraktivitet for Hvaler som besøkskommune. Det er godt nytt for vårt næringsliv.

Han oppfordret tilhøreren til å melde seg inn i kunstforeningen, besøke kunstgaten og andre utstillinger,  samt være opptatt av å støtte kunstlivet. Kunstmarkedet I Norge er på 700 millioner!

Bilde3.png

Utdeling av Hvalers Næringspris 2018

Hvalers første næringspris gikk til Lars Egil Lande Mek & Sveis!

Det ble foreslått flere bedrifter fra våre medlemmer og fra Hvalersamfunnet forøvrig. Styret nominerte 2; Fjordfisk AS og Lars Erik Lande Mek&Sveis AS. Avstemmingen har foregått på Facebook og engasjert mange: Det var 532 personer som stemte på sin favoritt og arrangementet ble delt 41 ganger.

HNF er svært stolte av vårt samarbeid med Hvaler Kommune og for å ha satt i gang en næringspris som skal bli en årlig kåring fremover.

Prisen er et samarbeid mellom Hvaler Næringsforum og Hvaler kommune v/Næringsrådgiver Bjørn Winther Johansen. Prisen bestod av et kunstverk fra Hvalerfotografen Rolf Sørensen og et diplom signert av styreleder Harald Bråthen og Ordfører E. Borge

3.png

Formålet med prisen er å yte annerkjennelse til bedrifter for god innsats for etablering og trygging av arbeidsplasser i Hvaler kommune og for å gi et positivt bidrag til næringsutvikling.

Prisen består av diplom samt en påskjønnelse som kunngjøres på Hvalerkonferansen.

Vinner skal oppfyller 1 eller flere av disse kriterier:

•1 Opprettholde og skaffe vekst i antall arbeidsplasser

•2 Trygge utsatte arbeidsplasser

•3 Sette Hvaler på kartet og styrker Hvaler som «Merkevare»

•Kandidaten kan være et enkeltmannsforetak eller et større foretak som AS eller ANS

Litt fakta om kandidatene:

Lars Egil Lande Mek og Sveis AS — 54% stemmer — har 4 ansatte, tar inn lærlinger samt flyktninger for arbeidstrening. Fra oppstart i enkle kår 20 år tilbake er de i dag innovative i nye driftsbygninger der de kombinerer Mekanisk verksted og  tilbud innenfor helsebehandlinger med ny teknologi. Oppdragene i dag er mange og firmaet samarbeider med mindre lokale bedrifter når det jobbes med store oppdrag for industrien og kunder som Statoil, Borregaard, Borg Havn, Esso Norge og Stene Stål i tillegg til fiskeflåten.

Bilde14.png

Fjordfisk AS — 46% — har ca 20 ansatte og har siden oppstarten i 1948 blitt en av Hvalers hjørnesteinsbedrifter. De har Østlandets største fiskemottak med 3 moderne anlegg: Utgårdskilen, Skjærhalden og Son. De ivaretar rundt 30 fiskebåters behov for leveringer av  over 2000 tonn fisk og skalldyr. Over 80 fiskehandlere og dagligvareforretninger over store deler av Østlandet får dagsferske fiske- og skalldyrprodukter, med Hvalerreka som absolutt favoritt. I tillegg er det en betydelig eksport til Sverige.

Marie Ulfstein – en students blikk på et innovativt Hvaler

Marie er student ved HiØ; prosjektledelse og innovasjon. Hun utfordret oss til å snakke med våre konkurrenter, stimulere våre arbeidstakere til god kommunikasjon og dermed skape grobunn for nye ideer, mer effektive  arbeidsmetoder og god flyt I bedriften.

"Innovasjon skjer som et resultat av samhandling mellom mange mennesker med ulik kunnskap, rolle og ulike arbeidsgivere"

I en kommune med mange små arbeidsplasser er det enda viktigere å samarbeide tett. Å se på hverandre som kun konkurrenter blir begrensende.

Bilde12.png

Havrommet – muligheter og utfordringer for vår kommune

Nytt prosjekt 1.1.19 – 1.1.22, meld din interesse!

Bjørn Horten I Østfold fylkeskommune har ledet prosjektet “Fremtiden er Blå” og er nå i gang med flere konkrete næringsmuligheter i et videreført prosjekt; “ Marint grenseforum Skagerak”

Det er kanskje havet som skal gi oss den nye maten og medisinen! Flere bedrifter på Hvaler er allerede med; Fjordfisk og Hvalerkrabba mm.

Gjennom varige arbeidsformer og møteplasser skal prosjektet styrke Skagerrak som en livskraftig miljø og en bærekraftig blå tilvekstregion i Norden. Prosjektet har en varighet på 3 år fra 1. januar 2019.Er du interessert i prosjektet gå inn på

https://blogg.ostfoldfk.no/produktivt-skagerrak/marint-grenseforum-skagerrak

Bjørn Horten vil at vi skal bli best på å utnytte havet på en bærekraftig måte! Bli med!

Hva med Sea bacon eller Sea pasta til middag? Eller hva med å dyrke mat i den nye torva laget av kumøkk og knust skjell fra stillehavsøsters!

Intervju med Monica Valen, aktuell som gründer med Mesterhjelpen Skjærhalden

Mestehjelpen er i farta med et tilbud til alle som trenger hjelp!

Monica  går til oppgavene med samme engasjement som gjorde henne til verdensmester på sykling!

Dagens konferansier Anne Marit Skovly intervjuet Monica om hennes suksessfaktorer. Monica er et fyrverkeri av ei dame som helt ubeskjedent kaller seg for Mesterhjelpen, hun er jo både Norges- og verdensmester i sykling.

Er man vant til å jobbe steinhardt for å nå egne mål er det naturlig å ta med seg de egenskapene inn i utførelsen av tjenester for sine kunder;  gjøre rent, handle, stelle planter ute og inne,  pusse vinduer, være følgesvenn når du trenger det – kort sagt bistår med de fleste av dagliglivets oppgaver

Her er Monicas tips:

  • Alltid topp kvalitet!

  • God kontakt med kundene!

  • Møt opp presis til alle oppdrag!

Avslutning

Presentasjon av to nye medlemmer:

Gullfugl AS: Eier er nyinnflyttet til Vesterøy; Elisabeth Gullner. Åpner butikk på Hauge Vesterøy med trikotasje,  strikkevarer i 100% merinoull. Pledd, jakker, poncho, kjoler og sjal. Sjekk www.gullfugl.no  Åpner i mars 2019

AC Experience V/ Anne Cedervall. Eier av merkevaren «Opplev Hvaler» med formålet; Å fremme Hvaler som helårsdestinasjon, både for privat-og bedriftsmarkedet. Sjekk www.opplevhvaler.no

HNFs neste arrangement;  Årsmøte med konferanse 29 april kl 17 (Sted ikke avgjort ennå)

•De siste årene har vi kombinert årsmøtet vår med en minikonferanse.

•Vi har en del ideer til foredrag, men ønsker at alle interesserte kommer med forslag!

•På årsmøtet blir det ordinære årsmøtesaker. Valg til styre er alltid spennende, der er fult mulig å melde sin interesse for en styreplass. Gi beskjed om en kandidat du vil fremme eller om du selv er interessert!

Alle innspill, ris eller ros kan sendes; Daglig leder Anne Marit Skovly

Mob 45044298  E-post: hvalerforum1@gmail.com